У червні ціни на ринку сирого молока в Україні мінімальні, але значно вищі, ніж у червні минулого року

Прогнозний червневий показник індексу сирого молока Інфагро знаходиться зараз на рівні 199 пунктів, що на 2 пункти (1,0%) нижче травня і на 37 пунктів (22,8%) вище червня минулого року. – ІНФАГРО

Фактичний показник Індексу сирого молока Інфагро в травні склав 201 пунктів (попередній прогноз дорівнював 200 пунктам), що на 5 пунктів (2,0%) нижче квітня і на 34 пункти (20,4%) вище за аналогічний показник минулого року. Прогнозний показник Індексу на червень розраховується на рівні 199 пунктів, що на 2 пункти (1,0%) нижче травня і на 37 пунктів (22,8%) вище червня минулого року.

Ринок сировини у травні практично досяг мінімальних цінових значень. У червні очікується невелике коригування за рахунок здешевлення молока господарств населення. У той же час, рівень закупівельних цін для сільгоспвиробників в поточному місяці залишається стабільним. Тренд, швидше за все, зміниться вже в липні, так як індекс біржових товарів буде зростати.

Згідно з фактичними даними за травень, Індекс біржових молочних товарів Інфагро склав 205 пунктів (попередній прогноз дорівнював 198 пунктам), що на 4 пункти (1,9%) нижче квітня. Прогнозний показник Індексу на червень становить 199 пунктів, що на 6 пунктів (2,9%) нижче за показник квітня і на 54 пункти (35,6%) вище травня минулого року.

На збільшення фактичного Індексу біржових товарів (проти прогнозованого) вплинув загальний ціновий ріст експортних цін, як українських, так і світових. Також, в черговий раз було важко передбачити частки окремих товарів в загальному обсязі
зовнішніх продажів: незважаючи на збільшення ціни СЗМ, українські експортери в травні змогли налагодити відвантаження сирного продукту після квітневих проблем. Тому виробляти і експортувати сирний продукт і масло було вигідніше, ніж сушити молоко.

У червні вартість сухого молока зміцнилася ще істотніше, тому очікується, що обсяги зовнішніх продажів виростуть у порівнянні з травнем, а індекс знизиться (за рахунок того, що СЗМ дешевше віносно інших товарів).

Індекс сирого молока Інфагро відображається як середньозважена вартість кілограма молока сільськогосподарських підприємств (без ПДВ) і господарств населення відповідно до обсягів даних категорій, які надійшли на переробку. За 100 пунктів взято 1 січня 2011 року.

Індекс біржових молочних товарів Інфагро розраховується як середньозважений показник експортних цін до фактичних експортних обсягів продажів за трьома основними продуктами: СЗМ, масло, сири (сирний продукт враховується в обсягах разом з сирами, але не враховується в ціні). За 100 пунктів взято 1 січня 2011 року.

ІНФАГРО

Останні новини: