США отримують більш широкий доступ до китайського ринку

image

США і Китай підписали Меморандум про взаєморозуміння, передає The DairyNews.com.ua з посиланням на Dairy Reporter.

Завдяки цьому близько двохсот американських експортерів зможуть зміцнити свої позиції на китайському ринку і почати поставляти більше молока, сиру, молочних сумішей та інгредієнтів.

Меморандум про взаєморозуміння офіційно описує процес, в якому сторонні органи з сертифікації від імені FDA, проведуть аудит американських молочних підприємств, щоб переконатися, що вони відповідають китайським вимогам безпеки харчових продуктів.

У 2016 році США експортували до Китаю молочних продуктів на суму 384 млн доларів США, за рахунок чого китайський ринок став третім за величиною експортним ринком (після Мексики і Канади). Але незважаючи на те, що попит на імпортне молоко і молочні продукти в Китаї продовжує зростати, за даними USDEC доступ на цей ринок для США став проблемою. «Китай вже є найбільшим в світі імпортером молочної продукції, незважаючи на те, що споживання на душу населення залишається істотно нижче, ніж в США, Європі і навіть, ніж в сусідніх азіатських країнах – Японії та Південної Кореї. Потенціал для збільшення експорту просто величезний», – заявив Том Вілсек, президент і головний виконавчий директор USDEC.

USDEC, NMPF і FDA працюють з Адміністрацією КНР з питань сертифікації та акредитації (CNCA) з 2014 року, щоб реєструвати торгівлю американськими молочними продуктами в США.

У травні 2014 року китайський уряд запровадив Указ 145, нове регулювання безпечності харчових продуктів, що охоплює кілька категорій продуктів харчування. Згідно з Указом, молочні підприємства, які хочуть поставляти в Китай свою продукцію, необхідно зареєструвати і сертифікувати . Вони повинні відповідати китайським стандартам безпечності харчових продуктів. До тих пір, поки США не відповідатимуть цим стандартам, нові американські молочні заводи не зможуть потрапити на китайський ринок. Через це у американських виробників було значно менше експортних можливостей. Нещодавнє підписання Меморандуму про взаєморозуміння забезпечує необхідне довгострокове рішення.

«Питання про безпечність американських продуктів ніколи не стояло. Скоріше це було питання про дотримання правил двома країнами з жорсткими системами регулювання», – йдеться в заяві USDEC.

До того, як американські компанії почнуть експортувати свою продукцію, їх заводи повинні бути офіційно зареєстровані на сайті Адміністрації КНР з питань сертифікації та акредитації, що на думку USDEC має відбутися найближчим часом.

dairynews.com.ua за матеріалом dairyreporter

Останні новини: