Імпорт з Польщі посилить конкуренцію на українському ринку молокопродуктів

milk-03Українська молочна продукція неконкурентна за ціною в порівнянні з продукцією деяких країн ЄС через більш високу вартість і недостатньо високу якість сировини.

Таку думку висловив директор департаменту з зовнішньоекономічної діяльності та сертифікації «Лакталіс-Україна» Володимир Мартинчук, передають «Українські новини».

«У Євросоюзі немає сортності. Все молоко, яке у нас є сортом  «екстра», у них просте молоко, а решта вибраковується або застосовується для виробництва технічного казеїну. Крім того, сировина в Португалії, Польщі, наприклад, дешевше, ніж у нас – в зимовий період ціна на молоко великих господарств була вищою, ніж ціна на молоко в Польщі. Якщо перерахувати по відсотку білка і жиру, врахувати сортність, то у них дешевше», – говорить Мартинчук.

За його словами, коли буде знижена ставка ввізного мита для європейської продукції до нуля, є ризик для українського ринку, що він буде заповнюватися польською продукцією, і без держпідтримки конкурувати буде дуже складно.

«Можна застосувати практику скорочення ПДВ, як в ЄС, щоб на молочну продукцію було не 20%, а 8-10%, але при ввезенні з ЄС щоб застосовувалася ставка 20%. Також це може бути цільова дотація на розвиток виробництва молока високої сортності, програма підтримки виробничих молочних кооперативів », – вважає Мартинчук.

agroportal.ua

Останні новини: