Андрій Ярмак про індекс прибутковості виробництва молока та перспективи переробників

yarmak_180

Андрій Ярмак, економіст FAO, прокоментував зміни індексу прибутковості виробництва молока (УМІ) на своїй сторнінці у Facebook.

“Індекс прибутковості виробництва молока, УМІ, знизився на 6% в травні до квітня, але був на 30% вищим, ніж в травні 2016 року.

Іншими словами, фермери в травні 2017 року заробили на кожному літрі молока на 30% більше, ніж в травні 2016 року. Нагадаю, що це реальні прибутки, а не номінальні, бо вони враховують і витратну (кормову) частину.

Такого рівня прибутків в травні не було з 2013 року (коли прибуток був рекордно високим). Але і тоді він був не набагато більшим, ніж в травні цього року. Отже, хороший для виробників травень вийшов!

image

Минулого місяця ми прогнозували:

“Чи буде травень 2017 більш позитивним для виробників, ніж середньостатистичний травень? Є кілька факторів, які говорять про можливість такого сценарію, хоч, звичайно, уникнути суттєвого зниження УМІ не вдасться”. І дійсно, в середньому УМІ за останні п’ять сезонів в травні знижувався на 8,3%, а цього травня – лише на 6%.

Чому так сталося? Передусім допомогла активізація експорту, і пов’язаний з цим фактор стабілізації та відновлення світових цін (зростання більш ніж 5% в травні згідно молочного індексу ФАО). Отже, попереду досить привабливий період – молока в травні-червні чимало, а ціни ростуть!

Але чи будуть зростати ціни на молоко? Минулого року індекс УМІ впав у червні відразу на 12,7%. Це було найбільше за час моніторингу УМІ падіння. Зазвичай індекс знижується в червні на 2-3%.

Я візьму на себе сміливість прогнозувати, що індекс УМІ в червні може вперше в історії зрости. Можливо, зростання буде мізерним, однак такий сценарій є досить імовірним.

Якщо говорити про довшу перспективу, то все стає ще цікавішим. По-перше, наші виробники молокопродуктів швидко опановують науку експорту, а підтримка торговельних місій з боку ФАО та ЄБРР дає потужний стимул. По-друге, світові ціни, таки почали зростати досить впевнено. Отже в квітні-серпні ми можемо очікувати досить значних обсягів експорту.

З іншого боку, молока від населення стає все менше, а професійні виробники навчилися кооперуватися, тому за їхнє молоко доводиться тепер боротися, як ніколи. Отже пасовищний період може виявитися як ніколи сприятливим в ціновому плані для виробників, а от в зимовий період ми можемо ввійти з такими низькими запасами масла та сухого молока, що аби нам не довелося його імпортувати взимку.

Може й не доведеться, звичайно, але ціни, я думаю, покажуть нові рекорди. Звичайно, якщо на світовому ринку не відновиться тенденція падіння цін. До речі, вже зараз з’являються перші ознаки перегріву ринку масла. Тому за цінами на масло я б слідкував особливо уважно.”

facebook Andriy Yarmak

 

Останні новини: