Що виграє Україна, уклавши Угоду про зону вільної торгівлі з Канадою

ukr-can-flag-260Сьогодні Україна з Канадою укладуть Угоду про створення зони вільної торгівлі між країнами.

Текст угоди підпишуть міністр торгівлі Канади Крістіна Фріланд і голова Мінекономрозвитку України Степан Кубів.

Переговори щодо ЗВТ почалися ще в 2014 році, а влітку наступного року прем’єр-міністри Арсеній Яценюк і Стівен Харпер затвердили Угоду про створення ЗВТ, після чого тривала юридична експертиза.

За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, зона вільної торгівлі означатиме зняття торговельних обмежень і повне скасування торговельних мит на основні групи товарів протягом пільгового періоду 3-7 років.

Українські експортери отримають вільний доступ до 98% свого ринку товарів, що в перспективі дасть можливість бізнесу диверсифікувати торговельні потоки.

Після набуття угодою чинності будуть скасовані торговельні мита на рибу, зернові, вина, соки, хлібобулочні вироби, а також на одяг, металопродукцію, комплектувальні та електротехніку. Протягом наступних 3-7 років також будуть скасовані мита на м’ясо, яйця, овочі, молочну продукцію, будівельні матеріали, продукцію машинобудування, зокрема комплектувальні до літаків, автомобілі й трактори.

У структурі експорту товарів з України в Канаду традиційними товарами сьогодні є неблагородні метали (36%), частини до рухомого складу (12%), машини і верстати (9%), екстракти (8%), іграшки (6%), деревина (5%).

Крім того, документ дає можливість українським та канадським компаніям брати участь у державних закупівлях обох країн.

Як вважають у Мінекономрозвитку, поява нового ринку збуту допоможе українським підприємствам провести модернізацію для виробництва товару з високою доданою вартістю для канадського ринку. Цей крок також є додатковим фактором включення України в глобальний ланцюг виробництва товарів з доданою вартістю.

news.finance.ua

Коментар Тараса Качки, уповноваженого з питань підприємництва при Державній фіскальній службі тут.

Останні новини: