У Росії вперше з часу введення ембарго зафіксували зростання імпорту сирів

syr-foto-02-wide

Збільшення частки іноземних сирів на російському ринку спостерігалося в першому кварталі 2016, вперше з часу введення продовольчого ембарго в 2014 році, говориться у висновках спільного дослідження Національного об’єднання виробників молока (Союзмолоко) і аналітичного центру Milknews.

За підсумками першого кварталу 2016 року імпорт сирів в Росію склав 49,3 тис. т, що на 31% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Передусім, зростає імпорт з Білорусі (41%), Сербії (87%), Вірменії (вдвічі). Зростання імпорту сирів спостерігається вперше з серпня 2014 року.

В імпорті зберігається висока частка білоруських сирів, що зумовлене насамперед географією та експортною орієнтованістю молочного бізнесу, пояснив виконавчий директор об’єднання Союзмолоко Артем Бєлов. Крім того, за його словами, білоруські виробники постачають свою продукцію за відпускними цінами значно нижчими за середні російські рівні: 250-255 руб/кг проти 280-302 руб/кг. При цьому темпи зростання виробництва вітчизняних сирів різко скоротилися. Згідно зі звітом об’єднання Союзмолоко, в першому кварталі 2016 року їх випуск зріс лише на 1,2%, до 103,7 тис. т, тоді як рік тому темпи приросту досягали 36%.

Уповільнення темпів випуску сирів Артем Бєлов пов’язує зі зниженням попиту через падіння реальних доходів населення, дефіцитом сирого молока, придатного для сироваріння, високим рівнем конкуренції з виробниками з Білорусі і зниженням рентабельності виробництва. Зараз більшість споживачів не готові витрачати більше 200-250 рублів за кілограм сиру, пояснив один із російських сироварів. При цьому, за його словами, 200 руб/кг – це межа, нижче якої продавати сир буде збитковим для сумлінного виробника.

7 серпня 2014 року в відповідь на західні санкції Росія ввела продовольче ембарго на ряд товарів з ЄС, США, Норвегії, Канади та Австралії. 6 серпня 2015 року його продовжили ще на один рік. Зараз з’явилися повідомлення про наміри РФ продовжити ембарго до кінця 2017 року.

longtrade.by

 

Останні новини: