FAO про перспективи молочної галузі Грузії

image
У Грузії ринок молока неорганізований – про це заявила представник Всесвітньої організації безпеки продовольства (FAO) Катерина Побережна на спеціальному конгресі, присвяченому цьому питанню, який пройшов в Тбілісі.

За її словами, вироблене в Грузії молоко не задовольняє наявний попит, а сире натуральне молоко є дефіцитом. “Виходячи з того, що натуральне молоко в дефіциті, відповідно, воно дороге. З цієї ситуації треба шукати вихід у кількох напрямках, у тому числі і покращувати інформованість і освіту фермерів у питанні збільшення надоїв і т.п. У Грузії поки що треба працювати над збільшенням продуктивності. Тут середній показник надоїв з однієї корови 1 300 кг на рік, тоді як, наприклад, в Україні – 4 400 “, – заявила вона.

У конгресі взяли участь понад 150 осіб. Як було відзначено в ході роботи форуму, Європейський банк реконструкції та розвитку і Всесвітня організація безпеки продовольства провели в Грузії дослідження щодо рівня розвитку молочної промисловості.

Як з’ясувалося, в Грузії у виробництві молока домінують дрібні виробники, що працюють на застарілому обладнанні і за низькими стандартами гігієни. При цьому дослідження показало, що у них є можливість збільшити виробництво на 35% і поліпшити якість молока.

“У Грузії дуже хороший інвестиційний клімат і ідеальні кліматичні умови для виробництва молока в достатній кількості і нормальної якості. Попит на молочну продукцію, наприклад, сир, досить високий, це ж можна сказати і про інші молочні продукти” – заявила керівник відділу радників ЄБРР по сільському господарству Вікторія Зінчук.

Бізнес Грузія

Останні новини: