У країнах з високорозвиненою молочною промисловістю сироватка давно є цінною сировиною. На жаль, представники вітчизняної харчової галузі почали усвідомлювати цей факт відносно нещодавно як з технічних причин – нестача економічно вигідних технологій переробки, так і, в якісь мірі, через психологічний чинник: довгий час цей продукт сприймався як виробничі відходи.
На сьогоднішній день ситуація в корені змінилася. В Україні вже існує ринок сироватки з явними лідерами її переробки і продажу. При цьому за порівняно недовгий період вітчизняні підприємства змогли в рази збільшити обсяги виробництва і навіть стали серйозним гравцем на світовому ринку сухої сироватки. Багато операторів усвідомили цінність сироваткової сировини на тлі низької (практично нульової) її вартості і загального дефіциту сирого молока. Тому більшість аналітиків бачать величезний економічний потенціал у переробці сироватки в Україні.
Вашим помічником у розвитку цього бізнесу може стати пропонований нами звіт «Ринок сухої сироватки 2011».
Основна тематика, освітлювана в звіті:
- Сировинна база
- Виробництво
- Споживання
- Зовнішня торгівля
- Цінові тенденції
Дана робота містить 19 рисунків (діаграми, графіки), 11 таблиць і детальний аналіз наведеної в них інформації, а також прогнози подальшого розвитку ринку сухої сироватки.
Об’єм 32 сторінки
Для постійних передплатників бюлетеня «Ринок молока» знижка 10%.
Звертатися:
tel: +380 44 258 2502
e-mail: info@infagro.com.ua
Коротко про головне
• Україна поки залишається в числі світових лідерів з виробництва сирів – молочні заводи отримують величезну кількість сироватки
• Потенціал у використанні даної сировини ще далеко не використаний
• Близько 70% підсирної сирої сироватки сконцентровано на двадцяти сирзаводах
• В Україні виробництвом білкового концентрату займається всього одне підприємство
• У Франції щорічно виробляється понад 600 тис. т тільки сухої сироватки
• Попит на суху сироватку в Україні буде збільшуватися
• П’ять найбільших компаній випускають не менше трьох чвертей загального виробництва сухої сироватки в країні
• У молочній промисловості України найбільш часто суха сироватка використовується у виробництві молочних консервів і морозива
• У нашій країні досить розвинене виробництво і використання замінників цільного молока або кормів для тварин
• Українська суха сироватка імпортується близько 30 країнами
• У 2011 році в Росію, вперше з 2006 року, здійснюється експорт сироватки
• Купується сироватка переважно в Фінляндії та Чехії
• У перспективі більшість гравців ринку очікують збереження цінового зростання на ринку сухої сироватки